Алергія на амброзію: як проявляється

Причини алергії на амброзію

Амброзія – звичайний бур’ян і один з найпоширеніших алергенів. Коли людина вдихає пилок цієї рослини, імунна система може реагувати так, ніби в організм потрапила речовина, що викликає хворобу і це може супроводжуватися численними неприємними симптомами. Якщо Ваше самопочуття погіршується наприкінці літа – це може свідчити про те, що винна у всьому амброзія.

Існує близько 50 видів амброзії, зокрема в Сполучених Штатах Америки росте 17 видів, а в Україні – чотири. Цвіте амброзія, як правило, в період з серпня по вересень. Лише одна рослина може випускати близько одного мільярда пилкових зерен, з яких потім виростає нова амброзія, роблячи алергію ще більш поширеною.

Кожна рослина амброзії живе лише один сезон, і її пилкові зерна можуть “подорожувати” на досить великі відстані.

Симптоми алергії на амброзію:

  • •свербіж очей, носа і горла;
  • •набряк очей;
  • •нежить або закладеність носа;
  • •чхання;
  • •труднощі зі сном;
  • •кашель, утруднення дихання, задишка.

Симптоми алергії на амброзію зазвичай з’являються до кінця літа – у середині серпня, і тривають до ранньої осені, коли пилок амброзії починає поширюватися.

В середині вересня поширення пилку зазвичай досягає максимуму. По закінченні цього періоду людина може помітити, що симптоми потрохи стихають, а потім і зовсім зникають. Триває сезон цвітіння амброзії до кінця жовтня.

Люди з алергією на амброзію часто також чутливі до певних продуктів. Це називається перехресною алергією.

Перехресна алергія – алергічна реакція, що виникає в результаті чутливості до алергенів, схожим за своєю будовою. Пилок амброзії містить набір амінокислот, ідентичний такому у деяких фруктів. Тому при вживанні цих фруктів у людини з алергією на амброзію виникає алергічна реакція. Необхідно знати, які фрукти подібні за складом амінокислот з пилком тих рослин, на які ви реагуєте в період їх цвітіння.

Продукти, які можуть викликати симптоми при алергії на амброзію:

  • •банани;
  • •диня;
  • •чай з ромашкою;
  • •огірок;
  • •цукіні;
  • •мед, що містить пилок;
  • •приправи;
  • •соняшникова олія, соняшникове насіння.

Щоб запобігти появі симптомів, людям з алергією рекомендовано виключити ці продукти зі свого раціону. Зауважте, що консервовані алергічні продукти все одно залишаються алергічними.
Якщо ви помітили у себе алергічні симптоми, але до цього сезону нічого подібного не відчували, зверніться до лікаря.

Як полегшити симптоми алергії:

  • •уникати перебування на вулиці в період з 10 до 15 години;
  • •тримати двері та вікна зачиненими, коли це можливо;
  • •прийняти душ, помити руки і змінити одяг після того, як повернулися з вулиці;
  • •сушити одяг та постільну білизну в приміщенні;
  • •носити сонцезахисні окуляри;
  • •намагатися уникати прогулянок парками й полями.

Якщо Ви зауважили симптоми алергії, не варто зволікати. Зверніться за допомогою до кваліфікованого лікаря алерголога, який допоможе Вам з симптомами алергії!