Як позбутися печії

Печія: причини

Серед дорослих осіб, напевно, немає таких, які хоча б раз у житті не відчували печію. То що ж таке печія?

Печія – це відчуття дискомфорту, болю або опіку в ділянці за грудиною, що поширюється вгору по ходу стравоходу. Патофізіологічно, печія – це закид шлункового (кислого) вмісту на слизову оболонку стравоходу, яка є не готовою до агресивного середовища шлунку і це спричиняє опік слизової, що і супроводжується вищеописаними симптомами. Печія виникає внаслідок недостатності нижнього стравохідного сфінктера і підвищеної кислотності шлункового вмісту.

Причини виникнення печії:

  • • у вагітних внаслідок підвищеного тиску вагітної матки на органи черевної порожнини, що розташовані вище;
  • • внаслідок надмірного вживання їжі, переповнення шлунку та підвищення тиску в ньому, особливо коли є тривалі перерви між прийомами їжі, а потім переїдання;
  • • внаслідок тривалої роботи у положенні із нахилом тулуба вперед, при підйомі важких вантажів, при значних фізичних навантаженнях одразу після прийому їжі;
  • • горизонтальне положення тіла, одразу після прийому їжі;
  • • надмірне вживання алкоголю та куріння може призводити до виникнення печії, оскільки алкоголь і тютюн мають здатність розслабляти сфінктер;
  • • носіння тугих поясів, корсетів призводить до підвищеного тиску у верхній частині живота, вище поясу, що сприяє виникненню печії;
  • • вживання надмірної кількості рідкої їжі та певних продуктів, таких як солодощі, здобна свіжа випічка можуть спричиняти печію;
  • • гастроезофагальна рефлюксна хвороба;
  • • діафрагмальна грижа стравохідного отвору діафрагми;
  • • системна склеродермія та інші системні захворювання;
  • • патологія щитоподібної залози;
  • • гастрити, езофагіти, виразкова хвороба шлунку.

Якщо печія є часто повторюваною, як наслідок виникає хімічний опік стравоходу із розвитком так званого стравоходу Барретта, звуження просвіту та внутрішнє вкорочення стравоходу. Цей стан характеризується метаплазією епітелію стравоходу, подальшою дисплазією та розвитком аденокарциноми стравоходу.

Як попередити виникнення печії та лікувати вже наявну печію?

  • • лікувати основне захворювання, що стало причиною виникнення печії;
  • • застосувувати медикаменти, що нейтралізують соляну кислоту;
  • • не зловживати алкогольними напоями, кинути палити;
  • • стежити за своїм харчуванням, адже надто гострі, солоні, смажені, копчені страви, снеки, сухарики, чіпси та інші види нездорової їжі, підвищують кислотність шлунку та сприяють виникненню печії;
  • • намагайтеся уникати тих факторів, які провокують виникнення печії, не перевантажуйте шлунок їжею перед сном, спіть із підвищеним узголів’ям тощо;
  • • рекомендовано споживати їжу 5-6 разів на день, але невеликими порціями, це зменшить тиск в шлунку і не буде його перенавантажувати;
  • • якщо Ви займаєтеся силовими видами спорту, піднімаєте вантажі, качаєте прес тощо, і це супроводжується печією, слід подумати про альтернативні види спорту та проконсультуватися у гастроентеролога з цього приводу;
  • • щодо рекомендованих продуктів, найкраще споживати овочі та фрукти у вареному вигляді або приготовлені на пару, каші, рибні та м’ясні страви варені чи парові.

У медичному центрі «Салютас» для Вас працюють лікарі-гастроентерологи, які знають як Вам допомогти. Також Ви матимете можливість здати необхідні аналізи, не покидаючи меж клініки. Зробити ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, ендоскопічне дослідження, що часто є вирішальними у верифікації діагнозу патології шлунково-кишкового тракту. Записуйтеся на консультацію та живіть повним життям без печії.