Грибне отруєння: перша допомога

Причини грибного отруєння

Отруєння грибами — досить поширене явище, особливо у осінній період. Щорічно в Україні реєструється значна кількість випадків отруєння грибами із летальним закінченням, серед дорослих та дітей. Зазвичай отруєння грибами супроводжується появою розладів у роботі шлунково-кишкового тракту, але також є гриби, які мають гепатотоксичну, нейротоксичну дію та негативний вплив на серцево-судинну систему.

Якщо навіть Ви впевнені у якості грибів та їх безпечності, є певні категорії населення, яким не можна їсти грибів у будь-якому випадку, це:

  • • вагітні та жінки, які перебувають у періоді лактації;
  • • діти до 12-ти років, їхня травна система є недостатньо досконалою та збагаченою ферментами, аби перетравити гриби;
  • • особи літнього віку, мова йде про осіб після 75 років, які часто страждають різноманітними нозологіями, в тому числі порушенням толерантності до глюкози, серцево-судинною патологією тощо.

Перед тим як придбати гриби чи готові страви з грибів, варто пам’ятати деякі правила:

  1. Гриби відносяться до продуктів, що швидко псуються та мають здатність втягувати в себе токсичні речовини. Тому не варто купувати готові страви з грибів, адже зберігати готові страви можна не більше доби і неможливо дізнатися за яких умов зберігалися страва до того, як її було придбано.
  2. Не можна купувати гриби на базарах, якщо Ви не можете розпізнати їх якість;
  3. Варто пам’ятати, що не слід збирати гриби біля підприємств, залізничних колій чи автомобільних трас, адже гриби втягують токсичні речовини;
  4. При приготуванні грибів їх потрібно варити не менше 3-ох разів, щоразу використовуючи свіжу воду із додаванням невеликої кількості солі;
  5. Категорично заборонено куштувати сирі гриби та збирати гриби сумнівної якості, готувати гриби потрібно протягом доби після того, як їх було зібрано, готові страви з грибів зберігати у емальованому посуді не більше доби;

Для того щоб вчасно діагностувати у себе чи у своїх близьких отруєння грибами та негайно звернутися за медичною допомогою, необхідно знати про перші симптоми, що свідчать про грибне отруєння.

  • • нудота, блювання, діарея;
  • • виражені болі в животі;
  • • болі голови, головокружіння, запаморочення, можлива втрата свідомості, галюцинації, марення тощо;
  • • підвищення температури тіла;
  • • відчуття нестачі повітря та задишка;
  • • брадикардія.

Перша допомога при грибному отруєнні:

  1. Негайно викликати швидку медичну допомогу.
  2. За можливості зробити промивання шлунку.
  3. Пити багато води, підійде проста вода чи підсолена. У даному випадку прийом води буде діяти як дезінтоксикаційна терапія, що допомагає виведенню токсинів та відновити водно-електролітний баланс.
  4. Прийом сорбентів (активованого вугілля та іншим фармацевтичних препаратів, що мають абсорбуючі властивості) є важливим етапом лікування, оскільки сорбенти допоможуть локалізувати та знешкодити токсичні речовини, що містилися в грибах.
  5. Їжу, яка найімовірніше спричинила отруєння, слід зберегти для лабораторного дослідження, це може бути значною допомогою у верифікації діагнозу та відповідно правильно призначеного лікування.

Якщо вчасно запідозрити симптоми грибного отруєння та звернутися за медичною допомогою, можна зберегти не лише здоров’я, але інколи і життя людини.

У медичному центрі «Салютас» Ви можете отримати консультації всіх необхідних спеціалістів та зробити аналізи, не покидаючи меж клініки. Будьте виваженими та розсудливими, адже правильне рішення інколи змінює життя.

Записуйтеся на консультацію, завжди раді Вам допомогти.