Харчове отруєння – це стан порушення функціонування системи органів травлення, спричинене вживанням неякісних, забруднених патогенними мікроорганізмами продуктів. Якщо вчасно не надати допомогу хворому, захворювання прогресує і призводить до появи різноманітних ускладнень.
Чому виникає харчове отруєння?
Найбільш поширеними причинами виникнення харчового отруєння є:
- • вживання протермінованих продуктів;
- • вживання продуктів які зберігалися неналежним чином і які швидко псуються;
- • забруднення продуктів патогенними мікроорганізмами;
- • не дотримання правил гігієни та санітарних норми під час приготування страв.
Перші симптоми харчового отруєння.
Встановлення діагнозу «Харчове отруєння» не становить великих труднощів для досвідченого лікаря, оскільки симптоми є доволі типовими і виникають вони, приблизно через 2-3 години після споживання шкідливого продукту.
До симптомів харчового отруєння відносять:
- • нудота;
- • блювання;
- • діарея;
- • підвищення температури тіла;
- • озноб та загальна слабість.
Дуже часто від харчового отруєння страждають діти, оскільки мікрофлора кишківника дитини, не є достатньо пристосованою, щоб могти побороти хвороботворні бактерії, тому батькам слід бути максимально обережними при виборі продуктів в дитячому меню. Особливо уважними слід бути у літній період, не давати дитині продукти які мають короткий термін зберігання, ретельно мити овочі та фрукти перед їх споживанням.
Перша допомога при харчовому отруєнні:
- • необхідно максимально швидко та ефективно очистити шлунок від продуктів, що спричинили отруєння, це можна зробити з допомогою промивання шлунку;
- • наступним кроком має бути прийом сорбентів, для того аби інактивувати дію речовин, що спричинили отруєння, до сорбентів відносять активоване вугілля та його аналоги;
- • оскільки харчове отруєння супроводжується появою блювоти та діареї, організм втрачає рідину, отже необхідно поповнити її запаси, цього можна досягти завдяки вживанню великої кількості природньої негазованої або кип’яченої води. У важких випадках, коли інтоксикація внаслідок харчового отруєння спричинила значну втрату рідини аж до дегідратації, варто госпіталізувати потерпілого та проводити заходи парентеральної регідратаційної та дезінтоксикаційної терапії, це досягається шляхом внутрішньовенного введення спеціальних розчинів.
- • необхідно також звернути увагу на харчування хворого протягом перших днів після отруєння. У перший день рекомендовано водно-чайну паузу, коли не варто вживати ніяких страв окрім води та чаю без цукру. У наступні дні, прийом їжі варто відновлювати поступово, споживаючи при цьому слизисті каші, кімнатної температури, що не подразнюють слизову оболонку шлунку, відварені овочі без солі тощо.
Заходи профілактики харчового отруєння:
- • якщо Ви полюбляєте харчуватися не вдома, слід дуже прискіпливо ставити до закладу харчування, звернути увагу на якість миття посуду в закладі та чистоту в приміщенні. Якщо, Ви маєте схильність до частих розладів травлення, все ж таки слід харчувати вдома, оскільки Ви піддаєте себе ризику отруїтися;
- • перед тим як приступати до трапези, ретельно мийте руки з милом протягом 30 секунд під проточною водою, теж правило застосовується коли Ви збираєтеся готувати їжу;
- • допоміжні матеріали для приготування їжі, такі як кухонні дошки, прибори, міксери мають бети ретельно вимиті та висушені перед та після кожного їх застосування;
- • дотримуйтеся правил термічної обробки страв, особливо це стосується риби та м’яса;
- • не використовуйте продуктів сумнівної якості та уважно перевіряйте термін їх придатності;
- • перед споживанням свіжих овочів та фруктів, їх потрібно ретельно промити під проточною водою, а після того облити зверху окропом;
- • продукти не слід купувати у місцях де вони зберігаються не належним чином, уникайте стихійних ринків, оскільки продукти придбані там, збільшують ваші шанси отруїтися;
- • дотримуйтеся правил зонування в холодильнику, уникаючи розміщення на одній тарілці/полиці сирих та готових до споживання продуктів;
- • в літній період не слід вживати салатів заправлених майонезом та сметаною, оскільки такі страви швидко псуються, не рекомендовано купувати готові заправлені салати в магазинах, це додатковий шанс на отруєння.
Дотримання простих правил безпечного харчування, що перелічені вище вбережуть Вас від харчового отруєння та допоможуть отримати максимальну користь від спожитого. Будьте раціональними та розумними – це допомагає зберегти здоров’я.

