Святкові дні — приємний час, який приносить нам багато позитивних емоцій, смачних страв та зустрічей з друзями, родичами. Незважаючи на це, наш організм відчуває велике навантаження під час застілля. Особливо це стосується органів травної системи, які першими беруть на себе удар в момент отримання нами задоволення від їжі.
В більшості випадків наше харчування на свята відрізняється наявністю жирних страв, великої кількості гострих приправ, прянощів, смажених продуктів, спиртних напоїв, що призводить до порушень функції травлення. Після завершення свят смачні страви ще залишаються та несуть в собі загрозу отруєння, і ось чому.
Харчові отруєння
Отруєння продуктами харчування — це часта причина звернення до гастроентеролога, інфекціоніста і навіть причина госпіталізації у реанімаційне відділення. Харчові отруєння є гострою патологією, що виникає внаслідок вживання інфікованих продуктів.
Після проникнення бактерій в організм людини починається їх інтенсивне розмноження, виділення токсинів, які негативно впливають на роботу органів і систем.
До найчастіших причин розвитку отруєнь відноситься:
- ● вживання несвіжих продуктів;
- ● порушення технологічного процесу;
- ● вживання немитих овочів, фруктів;
- ● порушення правил особистої гігієни (миття рук перед їжею).
Після святкового періоду найбільшу небезпеку несуть у собі багатокомпонентні салати, які заправлені майонезом, соусом, сметаною, кондитерські вироби, випічка з кремом, страви з рубаними м’ясними, рибними інгредієнтами (котлети, паштет).
Зазвичай, протягом усього часу застілля перелічені страви знаходяться на святковому столі, тобто в умовах кімнатної температури, що сприяє псуванню їжі, бактеріальному розмноженню.
Саме порушення правил зберігання приготовлених страв є однією з причин отруєння після свят. Крім того, до сприятливих факторів слід віднести:
- ● неякісну термічну обробку продуктів у момент їх приготування;
- ● використання несвіжих інгредієнтів для блюд;
- ● недотримання правил гігієни при приготуванні;
- ● зберігання готових продуктів із сирими.
Важливо пам’ятати, що навіть при збереженні нормальних смакових характеристик, продукт вже може бути зараженим і викликати отруєння при попаданні в організм людини.
Збудники отруєнь
У післясвятковому періоді отруєння може бути спровоковано неякісними, в‘ялими продуктами, які інфіковані сальмонелами, стафілококами, ботулотоксином, шигелами, ротавірусом.
Перераховані інфекційні збудники можуть знаходитися в молочних продуктах, олії, консервованих виробах, копченостях, в’яленій рибі, ковбасі, кондитерський випічці з кремом, майонезі.
Профілактичні поради
Щоб уникнути отруєння, рекомендується дотримуватися деяких порад:
- ● дотримуватися правил особистої гігієни;
- ● зберігати страви в холодильному обладнанні, забезпечуючи оптимальні умови для продуктів;
- ● контролювати термічну обробку;
- ● використовувати якісні, свіжі, з нормальним терміном придатності інгредієнти для приготування страв;
- ● ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням;
- ● враховувати терміни вживання такої продукції, як багатокомпонентні салати, м’ясні, рибні рулети з начинкою, торти;
- ● уникати додавання до свіжоприготовленої їжі залишків з минулого дня;
- ● забезпечити захист страв від комах, тварин, сонячних променів.
Якщо все ж таки після вживання продуктів з’явилася нудота, діарея, блювота, біль у ділянці шлунка, кишечника, здуття живота, запаморочення, підвищення температури тіла, слід негайно звернутися до лікаря. Допомогти в діагностиці та складанні лікувальної схеми можуть кваліфіковані фахівці медичного центру Salutas.