Як не отруїтися стравами, які залишилися після свят

Новорічні страви

Згідно з українською традицією, кожне свято у нас асоціюється з щедро накритим столом традиційними стравами та напоями, часто у набагато більшій кількості аніж ми можемо з’їсти. Час іде, і їжа починає псуватися, але не всі знають, або і не хочуть знати, що їжу, яка має вже перші ознаки несвіжості не варто споживати, оскільки це може призвести до харчового отруєння.

Аби не наражати на небезпеку себе та своїх близьких, у цій публікації буде наведено декілька простих правил, як необхідно зберігати продукти, аби вони максимально довго залишалися свіжими та які ознаки свідчать про те, що даний продукт не слід споживати.

Де зберігати готові страви?

  1. Оптимальними умовами у даному випадку буде холодильник, але кожна страва повинна зберігатися в окремому контейнері, бажано з скляної тари, а не пластику, з кришкою або обгорнута харчовою плівкою. Якщо мова іде про молочні продукти, кондитерські вироби з сметанним чи масляним кремом, тут слід пам’ятати, що їх термін придатності іноді може бути до 24 годин, тому необхідно дивитися на дату виготовлення продукту. Теж стосується салатів із сметанними чи майонезними заправками, їх необхідно спожити протягом кількох годин після приготування.
  2. Сирі та готові до споживання продукти в холодильнику слід зберігати окремо, або на різних полицях.
  3. При кімнатній температурі, готові страви можна зберігати не довше 3-ох годин.

Ознаки, котрі свідчать про непридатність страви до споживання

  • • якщо є явні ознаки цвілі, запах кислого чи такий, що є невластивим даному продукту, зміна кольору, консистенції, однорідності, тощо, таку страву вживати небезпечно;
  • • якщо заздалегідь відомо про дату виготовлення страви і по розрахунках, термін її придатності вже вийшов, страву не можна споживати, навіть якщо немає ознак псування продукту;
  • • якщо страву було куплено вже готовою, і вона є сумнівної якості, тобто є підозри щодо порушення технології виробництва чи якості продуктів, тут найчастіше мова іде про сирокопчені м’ясо/рибу, готові салати, торти, тістечка тощо, бажано ці страви не вживати.

Якщо все ж таки, страв багато і це не під силу з’їсти, раціональним буде запросити в гості друзів або віддати в благодійну організацію для допомоги безпритульним та потребуючим, таким чином Ви не лише не ризикуєте власним здоров’ям, але і зробити добру справу.

Надзвичайно важливо пам’ятати про перші симптоми отруєння, а саме:

  • • нудота/блювання/діарея;
  • • підвищення температури тіла;
  • • порушення загального стану здоров’я із можливим головокружінням, порушенням свідомості тощо;
  • • болі в животі;
  • • типовим є поява симптомів через 30 хвилин – 24 години після споживання продукту, що спричинив отруєння.

В таких випадках слід негайно зателефонувати своєму сімейному лікарю або викликати швидку медичну допомогу. Лікувальна тактика залежить від токсичності спожитого продукту, часу початку захворювання та яскравості симптоматики. Першочерговим у даному випадку буде зменшення контакту етіологічного фактору із організму та виведення його з організму, це досягається шляхом вживання сорбентів, промивання шлунку або очисної клізми. Далі необхідною є оральна або іноді парентеральна регідратація та дієта.

У медичному центрі «Салютас» лікарі різних спеціальностей, а зокрема, лікарі-гастроентерологи, лікарі-терапевти та сімейні лікарі завжди раді Вам допомогти. Якщо виникли перші симптоми харчового отруєння чи Ви потребуєте поради стосовно правильного харчування, яке б допомогло зміцнити здоров’я, записуйтеся на консультацію до наших спеціалістів будемо раді Вам допомогти.