Як контролювати рівень цукру в крові

Цукор у крові

Рівень цукру в крові є сталим показником і дорівнює 3.3-5.5 ммоль/л на порожній шлунок у здорової людини. Добові коливання рівня глюкози в крові залежать від з’їденого та від фізичних навантажень і в нормі ці коливання компенсуються власними обмінними процесами організму. За патологічних умов, зокрема при такому захворюванні як цукровий діабет, коли толерантність до глюкози є порушеною, показники глюкози в крові значно варіюють, що спричиняє виникнення ряду симптомів та захворювань, а нерідко може закінчуватися смертю.

Небезпечними для життя є стани гіперглікемії, тобто коли глюкоза крові є підвищеною, так і стани гіпоглікемії, коли рівень глюкози є зниженим. Тому, визначати рівень глюкози крові є доцільним, як мінімум один раз на рік з профілактичною метою. Якщо говорити про осіб, котрі страждають цукровим діабетом, то зазвичай вони мають власні глюкометри з допомогою яких можна контролювати рівень цукру в домашніх умовах.

Чим шкідливий підвищений/знижений рівень глюкози в крові? При тривалій гіперглікемії, відбувається ураження стінок кровоносних судин, особливо дрібного калібру, тим самим спричиняючи порушення їх функції. Найпершими органами мішенями при цукровому діабеті є очі, нирки та кінцівки, де зміни відбуваються в першу чергу. Також при гіперглікемії, відбувається пошкодження нервових волокон, що призводить до полінейропатії та парастезії. При гіпоглікемії, відбувається голодування тканин, оскільки глюкоза є джерелом енергії.

Які симптоми вказують на розлади вуглеводного обміну і потребують аналізу крові на визначення рівня глюкози?

  • • Виражена спрага та сухість в роті;
  • • дизуричні прояви у вигляді частого сечовипускання, особливо вночі;
  • • зміни на шкірі із появою сухості, свербежу, лущення шкіри, гнійничкових висипань;
  • • різка втрата ваги;
  • • погіршення репаративних процесів із поганим загоєнням ран, частим приєднанням інфекції;
  • • виражена загальна слабкість із різким зниженням працездатності.

Для того аби контролювати рівень цукру в крові, слід знати про продукти із найбільшим глікемічним індексом, які слід обмежувати при патології вуглеводного обміну, а також з метою профілактики цукрового діабету.

  1. Всі солодощі, що містять у своєму складі цукор : цукерки, печиво, торти, хлібо-булочні вироби, солодкі газовані напої. Соуси, кетчупи та майонези багаті на цукор для покращення їх смакових якостей.
  2. Макаронні вироби не з твердих сортів пшениці.
  3. Консерви, копченості, ковбаси, розсоли зазвичай містять у своєму складі цукор з метою подовження їх терміну придатності та покращення смакових якостей.
  4. Сухофрукти такі як фініки і родзинки, містять підвищений вміст цукру, тож від них слід відмовитися особам які страждають цукровим діабетом.
  5. Овочі із високим вмістом крохмалю, такі як картопля та буряк, сприяють підвищенню рівня глюкози в крові.
  6. Соки промислового походження не потрібно систематично вживати оскільки вони зазвичай містять додаткову кількість цукру, що сприяє гіперглікемії.
  7. Не рекомендованими для діабетиків є жирні сорти м’яса та риби, оскільки вони сприяють підвищенню рівня холестерину, що погіршує ситуацію, адже гіперглікемія у поєднанні з гіперхолестеринемією є першими причинами розвитку атеросклерозу.
  8. Алкогольвмісні напої заборонено вживати категорично особам, що страждають цукровим діабетом.

Продукти із низьким глікемічним індексом, які можна вживати при порушеннях вуглеводного обміну:

  1. Овочі та фрукти: огірки, капуста, помідори, кабачки, баклажани, зелень, несолодкі яблука, сливи, кавуни, цитрусові – їх слід вживати сирими або з мінімальною термічною обробкою без додавання цукру, спецій та соусів.
  2. Хліб та крупи. Хліб треба обирати цільнозерновий із висівок або житній і без дріжджів. Макарони найкраще споживати із твердих сортів пшениці не частіше 2-3 разів на тиждень. Із круп бажано вживати гречану, вівсяну каші, але не миттєвого приготування.
  3. Серед м’яса слід надавати перевагу нежирним сортам, а саме індик, кролик, яловичина. Риба також має бути нежирних сортів така як: короп, судак, хек, тріска.
  4. Кисломолочні продукти. Молоко, сир, сметана зниженої жирності.
  5. Олії найкраще вживати соняшникову, кукурудзяну, вершкове масло в обмеженій кількості.
  6. Напої. Кава та чай без додавання цукру, соки та компоти домашнього приготування без додавання цукру, природні джерельні води.

Якщо все ж у Вас чи ваших близьких виникала потреба у консультації лікаря-ендокринолога, запрошуємо Вас на консультацію у наш Медичний центр, будемо раді Вам допомогти.