Страви, що залишились

Як не отруїтися стравами, що залишилися після свят

Святкові дні — приємний час, який приносить нам багато позитивних емоцій, смачних страв та зустрічей з друзями, родичами. Незважаючи на це, наш організм відчуває велике навантаження під час застілля. Особливо це стосується органів травної системи, які першими беруть на себе удар в момент отримання нами задоволення від їжі. В більшості випадків наше харчування на свята…

Симптоми панкреатиту перші

Симптоми панкреатиту

Панкреатит — запальний процес, який локалізується в тканинах підшлункової залози. Залежно від перебігу, патологія може бути хронічною або гострою. Захворювання вважається досить поширеним серед хвороб органів травної системи. Причини розвитку Серед провокуючих факторів варто виділити наступні: ● жовчнокам’яну хворобу; ● зловживання алкоголем; ● інфекційні хвороби; ● травматичне пошкодження залози; ● операції на шлунку, підшлункової залозі,…

Новорічний стіл

Рекомендації для новорічного столу

Новий рік для кожного з нас асоціюється з новорічною атрибутикою (ялинкою, іграшками, салютами), при цьому, не забуваючи про смачну їжу. Багато хто у святкові дні дозволяє собі велику кількість жирних, смажених страв, порушує дієту, що в подальшому проявляється загостренням захворювань органів травної системи. Зазвичай після завершення святкового застілля людина може відчувати нудоту, здуття живота, тяжкість…

Причини діареї

Як впоратись з діареєю

Діарея — один із симптомів багатьох захворювань травної системи, інфекційних хвороб, тому вимагає ретельної діагностики. Для неї характерно приступоподібний перебіг, що відрізняє її від проносу. Без своєчасного надання допомоги організм людини починає страждати від зневоднення, на тлі якого розвиваються тяжкі ускладнення. Можливі причини діареї Діарея в більшості випадків спостерігається при отруєнні, інфекційному захворюванні. Якщо вона…

Отруєння овочами та фруктами

Отруєння овочами та фруктами з магазину: що робити

Отруєння харчовими продуктами, хоча б раз, стосувалося кожного з нас. У більшості випадків погіршення стану спостерігається через 2-3 години після прийому продукту. Іноді симптоми можуть з’явитися через 6 годин, що ускладнює діагностику. Отруєння овочами, фруктами, більшою мірою, характерно для літнього періоду, проте його розвиток не виключено в інші сезони. Отруєнням називається розлад роботи органів травної…

Холецистит причини

Чому виникає холецистит

Холецистит – це запальний процес, який локалізується в жовчному міхурі, що призводить до зміни властивостей жовчі, порушення роботи жовчних протоків, формування конкрементів. Захворювання може протікати у гострій формі або мати хронічний перебіг, від чого залежить вираженість клінічної симптоматики. До найчастіших причин розвитку холециститу відносяться: ● порушення в дієті (зловживання жирними, смаженими, гострими стравами); ● інфекційне…

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба: причини

ГЕРХ: що це і як лікується

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) — запальний процес, локалізований у нижній частині стравоходу, який виникає внаслідок регулярного попадання вмісту шлунка, дванадцятипалої кишки в стравохід. Хвороба належить до найпоширенішої патології шлунково-кишкового тракту. До провокуючих факторів відносяться: ● розлади моторики верхніх відділів ШКТ; ● гіперацидний гастрит; ● зниження захисних функцій слизової оболонки стравоходу; ● часті стресові ситуації; ●…