В ХХ столітті на фармакологічному ринку з’явилися нові препарати – статини, і їх основна функція – це контроль рівня холестерину. Якого саме холестерину слід боятися та чому, ми розглянемо у публікації нижче.
Холестерин – це хімічна сполука, що міститься в клітинній мембрані усіх живих організмів, окрім рослин і забезпечує її стабільність. Частина холестерину синтезується в організмі, а частина надходить до нас з їжею. Холестерин потрібен для синтезу статевих гормонів, він входить до складу жовчі та вітаміну D3.
Холестерин відіграє вирішальну роль у патогенезі такого серцево-судинного захворювання як атеросклероз. Процес утворення атеросклеротичної бляшки полягає у накопиченні «поганого» холестерину на її стінці та поступовому звуженні просвіту судини. Внаслідок звуження просвіту, погіршується доставка кисню та поживних речовин до тканин. Найнебезпечнішими наслідками атеросклеротичного ураження судин є інфаркт міокарда, інсульт, генералізоване звуження просвіту судин головного мозку, що призводить до дементних розладів, значного погіршення пам’яті та роботи мозку.
Але не весь холестерин є поганим, оскільки розрізняють два його види: «добрий» та «поганий» холестерин. До першого відносять ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності), до другого — ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності та дуже низької щільності). Існує чітка взаємозалежність між зайвою вагою та підвищеним рівнем холестерину, а як наслідок — підвищеним ризиком розвитку важкої серцево-судинної патології.
Де міститься «поганий» холестерин?
- • жирна та смажена їжа;
- • яєчні жовтки;
- • жири тваринного походження (масло, вершки, жирне м’ясо, печінка, сири, ковбаси);
- • маргарин та спреди;
- • рибні консерви;
- • їжа із закладів швидкого харчування.
Де міститься «хороший» холестерин?
- • нежирна морська риба;
- • оливкова олія;
- • авокадо;
- • брюсельська капуста;
- • цитрусові;
- • горіхи;
- • мигдаль;
- • темний шоколад;
- • зелений чай.
Коли потрібно робити ліпідограму (визначення показників холестеринового обміну)?
- • у осіб, які відносяться до групи ризику, щодо розвитку патології серця, сюди відносять осіб з надлишковою вагою, осіб які перенесли судинні катастрофи, осіб які хворіють цукровим діабетом, які ведуть малорухомий спосіб життя та їх раціон складається переважно із жирної їжі;
- • у людей які хворіють артеріальною гіпертензією;
- • коли є порушення пуринового обміну тобто наявність такої хвороби, як подагра;
- • при порушеннях роботи печінки, підшлункової залози;
- • патології щитоподібної залози (гіпер– або гіпотиреозі);
- • у чоловіків старше 35 років та жінок – після 45 років в плановому порядку рекомендовано раз на рік робити ліпідограму, навіть за відсутності жодної симптоматики.
Якщо ж ліпідограму зроблено і виявилося, що показники вище норми, при цьому наявна симптоматика ураження судин, необхідна консультація кардіолога із призначенням статинів.
Обов’язкова умова — дотримання дієти, яка б також сприяла зниженню рівня загального холестерину та ЛПНЩ.
Дієтичними у цьому випадку будуть:
- • рослинна їжа, сира чи з мінімальною термічною обробкою за рахунок високого вмісту клітковини, сприяє зниженню рівня холестерину;
- • обмеження вживання жирних сортів м’яса та риби;
- • споживання молочних продуктів знежирених, або із низьким ступенем жирності;
- • відмова від зловживання алкоголем;
- • заміна масла на оливкову або лляну олію;
- • вживання продуктів, що сприяють збільшенню ЛПВЩ.
Зниженню рівня холестерину сприяють помірні фізичні навантаження, такі як ходьба, біг, аеробіка тощо, тому про спорт завжди слід пам’ятати.
Пацієнтам, які почали приймати статини, а особливо після перенесених інфарктів/інсультів слід дотримуватися чітких рекомендацій лікаря і самостійно не припиняти прийом препаратів. Оскільки ліпідзнижуючі ліки не лише контролюють рівень холестеринів, але і сприяють стабілізації атеросклеротичної бляшки, тим самим попереджуючи судинні події.
У медичному центрі «Салютас» є можливість записатися на візит до лікаря-кардіолога, а також зробити ліпідограму та кардіограму. Записуйтесь на консультацію та бережіть себе.