Осінній раціон: рекомендації від гастроентеролога

Осінній раціон

Осінь повноцінно вступає у свої права. Температура повітря, як і асортимент фруктів та овочів на прилавках змінюється.

Для початку обговоримо загальні рекомендації для людей, які не мають хронічних захворювань:

  1. В першу чергу рекомендується збагатити ваш раціон яблуками, айвою, гарбузом, гранатами та ріпою.
  2. Також будуть корисні такі трави та спеції, як ромашка, базилік, алтей.
  3. Слід обмежити вживання холодних салатів, а поступово вводити теплі страви у раціон (супи, овочеві рагу, а також цільнозернові каші).
  4. Усі напої рекомендується пити теплими. Не зловживайте зеленим чаєм та кавою, щоб уникнути нервозності. Дуже корисні імбирний або імбирно-м’ятний чай, чай із шипшиною.
  5. Для підтримки імунітету корисні тушковані та варені яблука, варений батат, мигдаль, гарбуз.
  6. Що стосується м’яса, надавайте перевагу білому м’ясу (курка, кролик, індичка).
  7. Обов’язково додайте до раціону жирні кислоти (авокадо, горіхи, жирні сорти риби).
  8. Жінкам восени лікарі рекомендують звернути увагу на крупи, мед, солодкі фрукти.

Загострення виразкової хвороби

Лікарі-гастроентерологи відзначають, що загострення виразкової хвороби, як правило, спостерігається восени та весною. Щоб забезпечити стійку ремісію, слід дотримуватися не тільки прийому лікарських препаратів, а й спеціального харчування.

Час між прийомами їжі повинен бути не більше 4 годин. У жодному разі не влаштовуйте голодні вечори. Перед сном слід хоча б трохи перекусити. Ваше харчування має бути дрібним і регулярним!

Заборонено вживати бульйони, кисломолочну продукцію, кислі напої. Також не слід вживати м’ясо, рибу, гриби та жорсткі види м’яса (допустимо відварене м’ясо). Супи готувати необхідно на молоці чи воді на основі рисової, манної чи вівсяної каш.

Осінній раціон у дітей

Насамперед рекомендуємо забути батькам про ненатуральні сосиски та ковбаси. Також постарайтеся повністю забрати з раціону дітей пакетований сік.

Дітям від року до трьох важливо готувати овочеві супи, рибку, відварене м’ясо та каші. Харчування дітей дошкільного та шкільного віку має бути чотириразове. Раціон повинен включати каші, супи овочеві та на м’ясному бульйоні, відварене м’ясо та рибу, яйця, кисломолочні продукти, соки та компоти.

Щоб протистояти осіннім та зимовим інфекціям, їжа повинна містити велику кількість вітамінів та мікроелементів.

Так, джерелом вітаміну С може бути капуста, солодкий перець, фрукти та ягоди. Щоб максимально зберегти вітаміни і мікроелементи в овочах, що готуються, їх потрібно правильно готувати: мити лише у холодній воді, варити бажано на пару. Корисні запечені овочі.

Дітям не варто пропонувати кремові кондитерські вироби, гриби, сирокопчені м’ясні продукти, гострі соуси, газовані напої, заливні страви, перші та другі страви з/на основі кісткового бульйону та харчових концентратів швидкого приготування

Докладніше про користь продуктів восени

Гарбуз

У гарбузі містяться групи вітамінів В, С, Е, К, велика кількість клітковини, а також мікроелементів, як мідь, залізо і цинк. До речі, у гарбузі в 4 рази більше каротинів, ніж у моркві. У цьому овочі низька калорійність. Основні протипоказання до вживання цього продукту:

  • ● не рекомендується діабетикам (зловживання може спровокувати підвищення рівня цукру)
  • ● заборонено за наявності каменів у нирках та жовчному міхурі
  • ● не рекомендується маленьким діткам та людям похилого віку.

Імбир

Імбир тонізує і має протизапальні властивості. Імбир допомагає жінкам при мігрені, усуває симптоми ПМС, покращує репродуктивну функцію. Імбирний чай покращує розумову діяльність, робить організм більш міцним і витривалим. Але він заборонений людям із загостренням гастриту та пацієнтам із виразковою хворобою.

Батат

Батат багатий на вітаміни А, групи В, C, каротином, містить багато калію, магнію, фосфору, заліза, натрію, марганцю. Клітковина чудово допомагає при запорах, сприяє очищенню кишечника. Калій допомагає боротися із синдромом хронічної втоми та перевтомою. Батат містить стільки ж каротину, скільки і морква. Велика кількість вітаміну С сприяє більш швидкому одужанню при грипі та застуді, допомагає сформувати імунітет до інфекцій.

Батат не варто вживати при дуоденальній виразці, дивертикульозі, дивертикуліті, неспецифічному виразковому коліті, спастичній виразці шлунку, патології нирок та захворювань сечовивідних шляхів.

Вітамін D восени

Вітамін D відіграє важливу роль у фосфорно-кальцієвому обміні, регулює обмінні процеси в організмі, сприяє зміцненню імунітету, бере участь у підтримці функції багатьох органів і систем, позбавляє депресії.

Вітамін D потрапляє в організм трьома шляхами:

  • ● в результаті синтезу у шкірі під впливом ультрафіолетових променів (сонячне світло);
  • ● з їжею: печінка тріски, риб’ячий жир, жирна риба (лосось, скумбрія);
  • ● у вигляді лікарських препаратів.

Хоча восени сонця стає менше, не варто одразу бігти в аптеку і купувати спеціальні лікарські препарати. Для початку варто здати відповідний аналіз в лабораторії. Призначати будь-які лікарські препарати має лікар.