Отруєння овочами та фруктами з магазину: що робити

Отруєння овочами та фруктами

Отруєння харчовими продуктами, хоча б раз, стосувалося кожного з нас. У більшості випадків погіршення стану спостерігається через 2-3 години після прийому продукту. Іноді симптоми можуть з’явитися через 6 годин, що ускладнює діагностику. Отруєння овочами, фруктами, більшою мірою, характерно для літнього періоду, проте його розвиток не виключено в інші сезони.

Отруєнням називається розлад роботи органів травної системи, який виникає гостро, після вживання неякісних продуктів. Причиною цього є бактерії, токсини, які потрапляють в організм, де починають інтенсивно розмножуватися.

Сприятливі фактори

Отруєння може розвиватися, як внаслідок вживання заражених фруктів, овочів, так і за умови недотримання правил гігієни, в тому числі:

  • ● вживання продуктів немитими руками;
  • ● неправильна термічна обробка харчових виробів;
  • ● вживання брудних продуктів;
  • ● недотримання правил зберігання фруктів, овочів;
  • ● тривале перебування продуктів під сонячними променями;
  • ● в’ялі, гнилі овочі.

Харчове отруєння може торкнутися одного чоловіка або бути масовим, якщо велика кількість людей вживала неякісні фрукти, овочі.

Як виявляється

Щоб вчасно розпочати лікування, необхідно знати симптоми отруєння. До них відноситься:

  • ● Нудота, позиви на блювоту, що є захисною реакцією організму. Він намагається позбутися від токсичних продуктів. У блювотних масах може бути жовч, шлунковий сік, залишки їжі.
  • ● Гіпертермія (ступінь підвищення температури тіла залежить від причини отруєння). Людину також може турбувати озноб, нездужання.
  • ● Больові відчуття у зоні шлунка, кишечника.
  • ● Метеоризм (здуття живота).
  • ● Рідкі випорожнення, які можуть містити домішки крові, слизу.

Виразність перелічених симптомів залежить від наявності супутніх захворювань у людини, кількості заражених продуктів, що надійшли в організм.

Які бувають ускладнення

Якщо довгий час не звертати уваги на ознаки отруєння, через кілька днів можуть розвиватися такі ускладнення, як:

  • ● дегідратація організму (зневоднення), що спостерігається при частому блюванні, недостатньому питному режимі;
  • ● зниження артеріального тиску;
  • ● непритомність;
  • ● виражена слабкість;
  • ● сильний біль у животі;
  • ● судоми, які розвиваються внаслідок зневоднення;
  • ● підвищення температури до 40 і вище градусів С.

Особливо швидко ускладнення розвиваються у дітей на тлі вираженої інтоксикації, зневоднення.

Діагностика та лікування

При зверненні до клініки лікар насамперед вивчає анамнез захворювання, розпитує пацієнта про симптоми, час виникнення, їх тяжкість, та продукти, які вживав напередодні. Далі слідують лабораторні дослідження (загальний аналіз крові, сечі).

Після постановки діагнозу лікар визначає лікувальну тактику, яка може включати:

  • ● дотримання дієтичного режиму харчування, що необхідно для полегшення роботи травної системи;
  • ● прийом ентеросорбентів, які дозволяють прискорити виведення токсинів з організму;
  • ● спазмолітичні засоби (застосовуються при болях у животі);
  • ● протидіарейні препарати – для нормалізації частоти випорожнень;
  • ● пробіотики, які призначаються для відновлення нормальної мікрофлори кишечника.

Як можна уникнути отруєння

До профілактичних заходів можна віднести наступне:

  • ● не вживати неякісну їжу;
  • ● мити руки, продукти перед їжею;
  • ● дотримуватися умов зберігання фруктів, овочів;
  • ● дотримуватися технології приготування страв (контролювати термічний процес).

Отруєння може розвиватися після вживання, як свіжих продуктів, так і консервованих, коли причиною погіршення загального стану є порушення технології консервування, використання неякісних інгредієнтів, неправильне зберігання банок з консервованими продуктами.

Якщо, все ж таки, з’явилися ознаки отруєння, слід негайно звернутися до лікаря, що дозволить уникнути подальшого погіршення стану та попередити розвиток важких ускладнень. В цьому можуть допомогти кваліфіковані гастроентерологи медичного центру Salutas.