Гіпертонічна хвороба – це захворювання, яке проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску (АТ) більше 140/90 мм рт. ст. За даними офіційної статистики МОЗ, кожна третя людина доросл ого віку сьогодні страждає від гіпертонічної хвороби різної форми.
Чим все-таки небезпечна гіпертонічна хвороба?
- ● Працюючи постійно на межі своїх можливостей при високому АТ, серце, як і будь-який м’яз, збільшується у розмірах та потовщуються його стінки – розвивається так звана гіпертрофія серця.
- ● Водночас найбільша судина, що виходить з серця — аорта, з часом стає не в змозі постійно опиратися високому АТ, а тому починає розширюватись. Це один з ризиків грізного ускладнення – утворення аневризми аорти та розшарування її стінки тобто станів, що потребують негайного оперативного втручання.
- ● При високому АТ розвиваються зміни на мікроскопічному рівні на внутрішній стінці судин, що провокує розвиток атеросклерозу зі всіма його наслідками, а саме бляшками у судинах серця (ішемічна хвороба серця з найгіршим її наслідком – інфарктом міокарду), у сонних артеріях та артеріях головного мозку (ризик інсульту), у судинах рук та ніг.
- ● При високому тиску є ризик розриву стінок дрібних судин, що проявляється кровотечами з носа, а в гіршому випадку, при розриві судин у мозку – інсультом.
Першим кроком у лікуванні гіпертонічної хвороби є зміна способу життя, а особливо формування правильних харчових звичок. Отож як потрібно харчуватися, щоб суттєво знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань?
1. Надавати перевагу рослинним продуктам перед тваринними.
2. Насичені жирні кислоти мають складати не більше 10% загального об‘єму спожитих калорій, їх варто замінити мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами та складними вуглеводами з цільнозернових продуктів. Обмежте вживання насичених жирів (тропічні олії, смажене та жирне м‘ясо, солодощі, вершки, масло, жирний сир) та замінити їх продуктами з поліненасичених жирних кислот.
Джерела ненасичених жирних кислот:
- • жирна невелика морська риба (дикий лосось, скумбрія, оселедець) і водорості, а також насіння льону та чіа;
- • соняшникова, кукурудзяна олія, грецькі горіхи, насіння соняшника та гарбуза.
3. Споживання продуктів, що містять трансжири повинно бути зменшеним до мінімуму. Трансжири – це жири, які отримують у штучний спосіб. Найчастіше їх використовують у виробництві «магазинних виробів»: випічки, тортів, печива, пирогів, чіпсів, але далеко не тільки в них. Це також основа для: піци, чебуреків, пиріжків, соусів, майонезів, салатів, бургерів, картоплі фрі, нагетсів, виробів в паніровці і т.п. Трансжири катастрофічно впливають на підвищення рівнів холестерину, а отже і на ризики серцево-судинної патології. Згідно з даними досліджень, підвищення вживання трансжирів на 2% асоціюється з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань на 23%.
4. Споживати менше 5 г солі на добу. Зменшення споживання солі знижує систолічний артеріальний тиск в середньому на 5,8 мм рт. ст.
5. 30-55 г на добу харчових волокон із цільнозернових продуктів. Споживання харчових волокон (овочі, фрукти, ягоди, зелень, горіхи, насіння, бобові, висівки) суттєво знижує імовірність розвитку інсульту та цукрового діабету.
6. Фруктів більш ніж 200 г на добу (у 2-3 прийоми).
7. Овочів більш ніж 200 г на добу (у 2-3 прийоми).
8. Червоне м‘ясо до 350-500 г на тиждень.
9. Риба (особливо жирна морська риба) хоча б 1-2 рази на тиждень.
10. 30 г несолоних горішків на добу.
11. Споживання алкоголю зменшити до 100 г чистого алкоголю на тиждень. В середньому один дрінк – це 8-14 г чистого алкоголю.
12. Повністю виключити солодкі напої з додаванням цукру (такі як солодка вода, фруктові соки). Помірне вживання кави дозволяється, вважається що пити до 3-4 горняток кави на день навіть корисно.
Всі ці засади раціонального харчування загалом можна об‘єднати під назвою Середземноморська дієта. Такі харчові навички допомагають вам жити повноцінним життям в здоровому тілі.
Будьте свідомі і турбуйтесь про себе, бо Ваше здоров‘я лише у Ваших руках!