Рекомендації для новорічного столу

Новорічний стіл

Новий рік для кожного з нас асоціюється з новорічною атрибутикою (ялинкою, іграшками, салютами), при цьому, не забуваючи про смачну їжу. Багато хто у святкові дні дозволяє собі велику кількість жирних, смажених страв, порушує дієту, що в подальшому проявляється загостренням захворювань органів травної системи. Зазвичай після завершення святкового застілля людина може відчувати нудоту, здуття живота, тяжкість у правому або лівому підребер’ї. Щоб уникнути погіршення стану, необхідно контролювати свій раціон харчування у святкові дні.

Що корисно та шкідливо на Новий рік

Всім людям, особливо тим, які страждають на хвороби травної системи, необхідно приділяти увагу підготовці святкового меню. Зловживання «шкідливими» стравами може привести до погіршення загального стану, загострення таких хвороб, як панкреатит, гастрит, коліт.

Смажені страви стимулюють процес продукції жовчі, є джерелом канцерогенів і здатні спровокувати розвиток запального процесу в органах ЖКТ. У Новий рік рекомендується зменшити вживання, або зовсім відмовитися, від:

  • ● копчених виробів;
  • ● консервованих продуктів;
  • ● ковбас;
  • ● свіжої випічки;
  • ● гострих соусів, кислих маринадів;
  • ● м’ясних виробів жирних сортів;
  • ● бобових;
  • ● капусти;
  • ● жирної сирної продукції.

Перелічені продукти агресивно впливають на роботу органів ШКТ, сприяють розвитку дисфункції, як гострої, так і хронічної. Крім того, обмеження стосуються алкоголю, кави, газованої води, напоїв з барвниками.

Особливо корисними для організму вважаються молочні продукти нежирних сортів, а також телятина, птиця, морські, річкові види рибних виробів, овочеві салати, запечені овочі, картопляне пюре. Це все, чим можна прикрасити новорічний стіл. Якщо людина не уявляє свого життя без майонезу, шашлику, гострих приправ, їй можна лише рекомендувати зменшити кількість цих страв, інакше не вдасться уникнути погіршення самопочуття після закінчення свят.

Практичні рекомендації

Щоб полегшити процес травлення і попередити розвиток дисфункції органів ШКТ, слід дотримуватися деяких рекомендацій:

  • ● приготування порцій невеликого об’єму, тобто забороняється переїдання;
  • ● відмова від сухом’ятки;
  • ● достатня фізична активність, яка дозволить прискорити процес перетравлення їжі, попередити збільшення маси тіла у новорічні свята;
  • ● перевага більш щадному способу приготування страв (тушіння, запікання продуктів);
  • ● відмова від смажених страв;
  • ● неспішний прийом їжі, що полегшує процес перетравлення;
  • ● обмеження кількості солі, оскільки підвищується ризик появи набряків на фоні вживання великої кількості рідини;
  • ● зменшення вживання спецій, кислих добавок, прянощів.

Крім цього, після завершення новорічних гулянь рекомендується влаштувати розвантажувальні дні, які дозволять відпочити травній системі, відновити функції органів.

Можливі ускладнення

Зловживання смаженими стравами, жирним м’ясом, молочними виробами, а також спеціями та іншими шкідливими продуктами, може призвести до загострення хронічних захворювань або розвитку гострої патології, а саме:

  • ● жовчнокам’яної хвороби;
  • ● панкреатиту;
  • ● холециститу;
  • ● виразкової хвороби шлунка;
  • ● захворювань кишечника;
  • ● цукрового діабету;
  • ● гіпертонічної хвороби;
  • ● подагри та інших хвороб.

Щоб уникнути ускладнень, потрібно вчасно діагностувати захворювання. Для цього можна звернутися до фахівців медичного центру Salutas і пройти повне обстеження. Центр має сучасне обладнання, в роботі використовуються лише перевірені методи, європейські технології, що в комплексі дає можливість досягти максимально ефективного результату в лікуванні.