Корисні жири: рекомендації гастроентеролога

Корисні жири: де вони

Прихильники багатьох дієт вважають, що жири, які містяться в продуктах харчування, вкрай негативно впливають на наше здоров’я. Вони мають рацію лише частково, адже жири бувають різні, і відсутність надходження деяких їх видів може призвести до тяжких наслідків.

Види жирів

Найбільш корисна група – це ненасичені жири, які вкрай необхідні нашому організму для повноцінного функціонування. Зауважимо, що даний вид жирів не може синтезуватися органами, тому повинен надходити з продуктами харчування, а саме:

  • ● авокадо;
  • ● горіхами, арахісом, фундуком, мигдалем;
  • ● соєвою олією;
  • ● молоком;
  • ● жирними сортами рибних виробів (тунцем, лососем, скумбрією).

Перелічені продукти можна включати навіть у дієтичний раціон.

Наступна форма жирів — це насичені. Вони являють собою речовини тваринного походження, здатні вироблятися в нашому організмі і є шкідливими для клітин і тканин. Насичені жири небезпечні тим, що надлишкове їх надходження в організм може підвищити рівень поганого холестерину, що проявляється розвитком захворювань судин, атеросклеротичного ураження серця.

Цю форму жирів можна знайти у вершковому, пальмовому, кокосовому маслі, салі, жирних м’ясних, молочних виробах, морозиві. Якщо повністю відмовитися від насичених жирів, можна також завдати собі шкоди, адже вони є будівельним матеріалом для мембран клітин, беруть участь у формуванні імунного захисту, перетравленні їжі, роботі кишечника.
Щоб насичені жири були нам корисні, необхідно суворо контролювати їх надходження з їжею. Їх добова норма не повинна перевищувати 10% від усіх калорій.

Ще одна група жирів — це трансжири. Вони є найнебезпечнішими для нашого організму, адже синтезуються в промислових умовах з ненасичених форм шляхом додавання водню. Продукти стають більш твердим, спеціальна технологія дає можливість продовжити термін придатності харчових виробів, зробити привабливішим зовнішній вигляд фаст-фуда. Недарма лікарі рекомендують відмовитися від вживання продуктів, в склад яких входять трансжири, адже вони негативно впливають на роботу серця, стан кровоносних судин.

Надлишкове вживання трансжирів призводить до формування атеросклеротичних бляшок на внутрішній стінці судини, що призводить до звуження їх просвіту, порушення кровообігу в даній області. Таким чином, з раціону харчування слід виключити:

  • ● смажені страви;
  • ● попкорн;
  • ● маргарин;
  • ● кубики для приготування бульйону;
  • ● напівфабрикати (піцу, котлети, швидку локшину);
  • ● горіхову пасту;
  • ● газовані напої;
  • ● шоколад, цукерки;
  • ● молочні вироби, до складу яких входять замінники молочного жиру;
  • ● випічку;
  • ● фастфуд;
  • ● майонез.

Наслідки відмови від корисних жирів

Симптоматично дефіцит жирів може проявлятися такими специфічними ознаками, як:

  • ● погіршення пам’яті;
  • ● зниження уваги;
  • ● зорові порушення;
  • ● швидка втома очей, кон’юнктивіт;
  • ● різкі зміни настрою;
  • ● депресія, апатія;
  • ● хронічне нездужання;
  • ● репродуктивні порушення;
  • ● посилення менструального болю;
  • ● спрага;
  • ● ранній початок клімактеричного періоду;
  • ● підвищення ризику розвитку атеросклерозу, хвороби Альцгеймера, онкопатології.

Недостатній прийом жирів з харчовими продуктами призводить до зменшення підшкірно жирової клітковини, порушення роботи органів травної системи, зміни розташування внутрішніх органів (опущення нирок).

Джерела корисних жирів

Харчування можна вважати здоровим, якщо воно збалансоване, в ньому міститься 30% жиру від усього об’єму калорій. Найбільш корисними вважаються продукти з вмістом омега-3, омега-6 жирних кислот.

Їх користь полягає в прискоренні метаболізму, підвищенні витривалості, уповільненні процесів старіння, активації роботи клітин головного мозку. Омега міститься, як у м’ясних, так і рослинних продуктах, а саме:

  • ● морепродуктах (морській рибі жирних сортів);
  • ● насінні;
  • ● рослинній олії;
  • ● горіхах.

Щоб покрити добову потребу в омезі-3, достатньо з’їсти порцію риби і 5 горіхів. Омегу-6 можна отримати, додавши ложку рослинної олії в салат, або, з’ївши декілька шматочків хліба. Джерелом корисних жирів також можуть бути біологічно активні добавки, куплені в аптеці.
Отримати детальну консультацію і пройти комплексне обстеження у гастроентеролога можна в медичному центрі Salutas.