Цукровий діабет — серйозне соціальне захворювання, яке є найчастішою причиною сліпоти у дорослих, а також поширеною причиною розвитку серцево-судинних ускладнень та ниркової недостатності.
Лікування цукрового діабету включає:
- • навчання пацієнтів;
- • щоденну дієту;
- • щоденне фізичне навантаження;
- • за необхідності – прийом таблеток або ін’єкції інсуліну.
Режим харчування хворого на діабет включає звичайну дієту, але злегка змінену для того, щоб обмежити прийом простих вуглеводів і зменшити кількість калорій, що надходять від прийому білків і жирів. Для діабетиків з надмірною вагою з метою зниження їх маси тіла загальна кількість калорій обмежується.
Вуглеводи поділяються на дві основні групи: прості і складні
- Прості вуглеводи (цукри) вимагають мінімального перетравлення і швидко всмоктуються, так що при вживанні продуктів, багатих простими вуглеводами, рівень глюкози в крові збільшується дуже швидко. Необхідно уникати вживання продуктів, що містять прості вуглеводи в великих кількостях, наприклад: цукор (всі види), джем, мед, мармелад, безалкогольні напої, цукерки, шоколад, пиво, солодкі вина тощо. Солодкі пироги, мучні кондитерські вироби, тістечка містять в великій кількості цукор і крохмал і тому мають такий ж вплив на зростання рівня глюкози в крові, як і прості вуглеводи, їх також краще уникати. Свіжі фрукти, компот і консервовані фрукти без додавання цукру також містять прості вуглеводи і тому їх не можна їсти в великій кількості.
- Складні вуглеводи (крохмаль) вимагають більш тривалого перетравлення і тому всмоктуються повільніше, так що рівень глюкози в крові не зростає надто щвидко. В ідеалі, вживання цього виду продуктів повинне бути збалансованим, щоб вони вживались в однакових кількостях протягом дня. Продукти з цієї групи включають в себе хліб, крекер, печеня з прісного тіста, вівсяну кашу, бобові, макаронні вироби, рис, муку, суп, крохмалисті продукти типу картоплі тощо.
Багато продуктів, особливо овочі, містять волокна, які сприяють прохожденню їжі через шлунок і кишківник.
Збільшити вживання волокна можна наступним чином:
- • вживати свіжі фрукти разом з шкіркою, якщо це можливо;
- • замість фруктових соків готувати овочі в кожурі;
- • щоденно включати в раціон свіжі овочі;
- • включати сухий горох і інші бобові в щоденний раціон харчування.
Білок необхідний для росту організму і відновлення тканин. В здорових людей нема необхідності в великому вживанні білкової їжі, що стосується також і хворих на діабет. Продукти, багаті на білок, включають мясо, рибу, яйця, сир, молоко і птицю. Ці продукти містять також і жири.
Жири
Більша кількість жирів, що вживаються може призвести до захворювання судин, тому кількість жирів в раціоні діабетика зменшена. Водночас із зменшенням в загальному вживання жирів важливий також тип жирів, що вживаються. В звязку з цим рекомендується збільшити вживання поліненасичених жирів таких, як маргарин і рослинну олію, і в той же час загальна кількість жирів, що вживаються повинна бути в ідеалі на середньому або на низькому рівні. Продукти, багаті на жири, включають вершкове масло, маргарин, рослинну олію, сметану. Більше того, жири часто присутні в продуктах, які багаті на білок.
Скільки потрібно їсти?
Продукти використовуються як джерело енергії для правильної роботи організму. Енергетична цінність продуктів вимірюється в калоріях. Кількість калорій в день, необхідних для роботи організму, у різних людей неоднакова і залежить від багатьох факторів, а саме від їх активності. При індивідуальному розрахунку калорій, що вживаються необхідно вносити відповідні корекції при зміні стилю життя і з метою попередження небажаної прибавки ваги. ПАМЯТАЙТЕ, що багато діабетиків страждає від надмірної маси і контроль рівня цукру в крові залежить в першу чергу від зниження маси тіла.
Харчування поза домом не повинне ставати для Вас проблемою. Ви не повинні стидатись спитати, як приготовлений той чи інший продукт або страва і чи містить він цукор. Якщо у Вас надмірна вага, Ви не повинні соромитись недоїсти страву.
Регулярне фізичне навантаження особливо необхідне для пацієнтів на діабет з двох причинан:
- Воно сприяє зниженню маси тіла.
- Воно збільшує ефективність інсуліну, що виділяється організмом.
Ступінь і тип навантаження повинні враховувати вік, особистий і загальний медичний стан кожного окремого пацієнта, але регулярне фізичне навантаження протягом 30 хвилин або більше на день необхідне всім.
Регулярні помірні заняття є кращими за короткі раптові скачки інтенсивного фізичного навантаження. Робота вдома, догляд за садом і прогулянки на свіжому повітрі – все це входить в поняття навантаження. Особливо користні біг і їзда на велосипеді.
Фізичне навантаження дозволить Вам:
- • контролювати вагу;
- • знизити рівень цукру в крові;
- • попередити серцево-судинні захворювання;
- • контролювати кров’яний тиск і рівень жирів в крові;
- • виглядати і почувати себе краще;
- • зняти стрес;
- • зміцнити кістково-м’язеву систему.
Перед початком занять необхідно поговорити з Вашим лікарем і обрати комплекс вправ, який підходить саме Вам! Звертайтеся у медичний центр «Салютас». Завжди раді Вам допомогти.