Цукровий діабет: який спосіб життя людини, хворої на цукровий діабет

Причини цукрового діабету

Цукровий діабет — серйозне соціальне захворювання, яке є найчастішою причиною сліпоти у дорослих, а також поширеною причиною розвитку серцево-судинних ускладнень та ниркової недостатності.

Лікування цукрового діабету включає:

  • • навчання пацієнтів;
  • • щоденну дієту;
  • • щоденне фізичне навантаження;
  • • за необхідності – прийом таблеток або ін’єкції інсуліну.

Режим харчування хворого на діабет включає звичайну дієту, але злегка змінену для того, щоб обмежити прийом простих вуглеводів і зменшити кількість калорій, що надходять від прийому білків і жирів. Для діабетиків з надмірною вагою з метою зниження їх маси тіла загальна кількість калорій обмежується.

Вуглеводи поділяються на дві основні групи: прості і складні

  1. Прості вуглеводи (цукри) вимагають мінімального перетравлення і швидко всмоктуються, так що при вживанні продуктів, багатих простими вуглеводами, рівень глюкози в крові збільшується дуже швидко. Необхідно уникати вживання продуктів, що містять прості вуглеводи в великих кількостях, наприклад: цукор (всі види), джем, мед, мармелад, безалкогольні напої, цукерки, шоколад, пиво, солодкі вина тощо. Солодкі пироги, мучні кондитерські вироби, тістечка містять в великій кількості цукор і крохмал і тому мають такий ж вплив на зростання рівня глюкози в крові, як і прості вуглеводи, їх також краще уникати. Свіжі фрукти, компот і консервовані фрукти без додавання цукру також містять прості вуглеводи і тому їх не можна їсти в великій кількості.
  2. Складні вуглеводи (крохмаль) вимагають більш тривалого перетравлення і тому всмоктуються повільніше, так що рівень глюкози в крові не зростає надто щвидко. В ідеалі, вживання цього виду продуктів повинне бути збалансованим, щоб вони вживались в однакових кількостях протягом дня. Продукти з цієї групи включають в себе хліб, крекер, печеня з прісного тіста, вівсяну кашу, бобові, макаронні вироби, рис, муку, суп, крохмалисті продукти типу картоплі тощо.

Багато продуктів, особливо овочі, містять волокна, які сприяють прохожденню їжі через шлунок і кишківник.

Збільшити вживання волокна можна наступним чином:

  • • вживати свіжі фрукти разом з шкіркою, якщо це можливо;
  • • замість фруктових соків готувати овочі в кожурі;
  • • щоденно включати в раціон свіжі овочі;
  • • включати сухий горох і інші бобові в щоденний раціон харчування.

Білок необхідний для росту організму і відновлення тканин. В здорових людей нема необхідності в великому вживанні білкової їжі, що стосується також і хворих на діабет. Продукти, багаті на білок, включають мясо, рибу, яйця, сир, молоко і птицю. Ці продукти містять також і жири.

Жири

Більша кількість жирів, що вживаються може призвести до захворювання судин, тому кількість жирів в раціоні діабетика зменшена. Водночас із зменшенням в загальному вживання жирів важливий також тип жирів, що вживаються. В звязку з цим рекомендується збільшити вживання поліненасичених жирів таких, як маргарин і рослинну олію, і в той же час загальна кількість жирів, що вживаються повинна бути в ідеалі на середньому або на низькому рівні. Продукти, багаті на жири, включають вершкове масло, маргарин, рослинну олію, сметану. Більше того, жири часто присутні в продуктах, які багаті на білок.

Скільки потрібно їсти?

Продукти використовуються як джерело енергії для правильної роботи організму. Енергетична цінність продуктів вимірюється в калоріях. Кількість калорій в день, необхідних для роботи організму, у різних людей неоднакова і залежить від багатьох факторів, а саме від їх активності. При індивідуальному розрахунку калорій, що вживаються необхідно вносити відповідні корекції при зміні стилю життя і з метою попередження небажаної прибавки ваги. ПАМЯТАЙТЕ, що багато діабетиків страждає від надмірної маси і контроль рівня цукру в крові залежить в першу чергу від зниження маси тіла.

Харчування поза домом не повинне ставати для Вас проблемою. Ви не повинні стидатись спитати, як приготовлений той чи інший продукт або страва і чи містить він цукор. Якщо у Вас надмірна вага, Ви не повинні соромитись недоїсти страву.

Регулярне фізичне навантаження особливо необхідне для пацієнтів на діабет з двох причинан:

  1. Воно сприяє зниженню маси тіла.
  2. Воно збільшує ефективність інсуліну, що виділяється організмом.

Ступінь і тип навантаження повинні враховувати вік, особистий і загальний медичний стан кожного окремого пацієнта, але регулярне фізичне навантаження протягом 30 хвилин або більше на день необхідне всім.

Регулярні помірні заняття є кращими за короткі раптові скачки інтенсивного фізичного навантаження. Робота вдома, догляд за садом і прогулянки на свіжому повітрі – все це входить в поняття навантаження. Особливо користні біг і їзда на велосипеді.

Фізичне навантаження дозволить Вам:

  • • контролювати вагу;
  • • знизити рівень цукру в крові;
  • • попередити серцево-судинні захворювання;
  • • контролювати кров’яний тиск і рівень жирів в крові;
  • • виглядати і почувати себе краще;
  • • зняти стрес;
  • • зміцнити кістково-м’язеву систему.

Перед початком занять необхідно поговорити з Вашим лікарем і обрати комплекс вправ, який підходить саме Вам! Звертайтеся у медичний центр «Салютас». Завжди раді Вам допомогти.